Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Najlepiej spożywać je maksymalnie pół godzinie po przebudzeniu, ponieważ mamy wtedy największy metabolizm.
Poniżej znajdziesz kilka przepisów dotyczących pysznych i pożywnych śniadań.
Kasza jaglana z jabłkami i bakaliami
Odmierz dwie szklanki kaszej jaglanej, następnie przepłucz ją kilkakrotnie.
Gotuj tak długo aż cała woda wyparuje.
Pod koniec gotowania dorzuć pokrojone jabłka, garść żurawiny/rodzynek/orzechów.
Płatki owsiane z jogurtem naturlanym
Najwięcej składników odżywczych płatki owsiane mają wtedy, kiedy są surowe, dlatego wystarczy do jogurtu naturalnego dosypać płatków owsianych, dodać ulubione owoce i mamy przyrządzone pyszne śniadanie w krótkim czasie.
Krem z dyni
Składniki:
1 1/4 kg dyni
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry szczypta imbiru szczypta chilil (lub więcej)
sól pieprz masło lub oliwa
Dynię obrać i pokroić w kosteczkę. Gotować w bulionie do miękkości. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać curry i dokładnie wymieszać. Cebulę dodać do gotującej się dyni. Gdy dynia będzie już bardzo miękka, zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem, chili i cukrem.
Sałatka z kaszą gryczaną
Składniki:
300 g kaszy gryczanej
20 dag świeżego ogórka
10-12 rzodkiewek
mały pojemnik kiełków rzodkiewki
1 słoik suszonych pomidorów
10 dag orzechów włoskich
olej z suszonych pomidorów
sól
pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Hartujemy zimną wodą i odcedzamy dokładnie.
Ogórka obieramy, kroimy wraz z suszonymi pomidorami w drobną kostkę.
Rzodkiewkę płuczemy, kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki.
Do kaszy dodajemy pokrojone warzywa, kiełki rzodkiewki oraz niezbyt drobno posiekane orzechy włoskie. Wlewamy 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Budyń z nasion chia
2-3 łyżki nasion chia*
pół szklanki mleczka kokosowego**
pół szklanki wody
garść truskawek
pół banana
opcjonalnie łyżeczka miodu
*Jeśli chcemy, żeby budyń miał konsystencję twardej galaretki nasion musi być dużo.
** Domowej roboty mleka (lub sklepowego w kartonie) nie trzeba rozcieńczać wodą.
Do słoiczka/kubka/miseczki wlewamy mleko zmieszane z miodem i wsypujemy nasiona. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc lub na kilka godzin, podczas których powstanie pyszny, gęsty budyń. Po tym czasie na wierzch układamy plasterki banana i zmiksowane truskawki. I gotowe – mamy pyszny i genialnie wyglądający deser.