1dhajduk

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Najlepiej spożywać je maksymalnie pół godzinie po przebudzeniu, ponieważ mamy wtedy największy metabolizm.
Poniżej znajdziesz kilka przepisów dotyczących pysznych i pożywnych śniadań.

Kasza jaglana z jabłkami i bakaliami

Odmierz dwie szklanki kaszej jaglanej, następnie przepłucz ją kilkakrotnie.
Gotuj tak długo aż cała woda wyparuje.

Pod koniec gotowania dorzuć pokrojone jabłka, garść żurawiny/rodzynek/orzechów.

  

Płatki  owsiane z jogurtem naturlanym

Najwięcej składników odżywczych płatki owsiane mają wtedy, kiedy są surowe, dlatego wystarczy do jogurtu naturalnego dosypać płatków owsianych, dodać ulubione owoce i mamy przyrządzone pyszne śniadanie w krótkim czasie.

Krem z dyni

Składniki:

1 1/4 kg dyni
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry szczypta imbiru szczypta chilil (lub więcej)
sól pieprz masło lub oliwa 


Dynię obrać i pokroić w kosteczkę. Gotować w bulionie do miękkości. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypać curry i dokładnie wymieszać. Cebulę dodać do gotującej się dyni. Gdy dynia będzie już bardzo miękka, zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem, chili i cukrem.

 

Sałatka z kaszą gryczaną

Składniki:

300 g kaszy gryczanej
20 dag świeżego ogórka
10-12 rzodkiewek
mały pojemnik kiełków rzodkiewki
1 słoik suszonych pomidorów
10 dag orzechów włoskich
olej z suszonych pomidorów
sól
pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Hartujemy zimną wodą i odcedzamy dokładnie.

Ogórka obieramy, kroimy wraz z suszonymi pomidorami w drobną kostkę.

Rzodkiewkę płuczemy, kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki.

Do kaszy dodajemy pokrojone warzywa, kiełki rzodkiewki oraz niezbyt drobno posiekane orzechy włoskie. Wlewamy 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

Budyń z nasion chia

2-3 łyżki nasion chia*
pół szklanki mleczka kokosowego**
pół szklanki wody
garść truskawek
pół banana
opcjonalnie łyżeczka miodu

*Jeśli chcemy, żeby budyń miał konsystencję twardej galaretki nasion musi być dużo.

** Domowej roboty mleka (lub sklepowego w kartonie) nie trzeba rozcieńczać wodą.

Do słoiczka/kubka/miseczki wlewamy mleko zmieszane z miodem i wsypujemy nasiona. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc lub na kilka godzin, podczas których powstanie pyszny, gęsty budyń. Po tym czasie na wierzch układamy plasterki banana i zmiksowane truskawki. I gotowe – mamy pyszny i genialnie wyglądający deser.

 

 

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl